Listen to your heart- Always

Direktlänk till inlägg 21 december 2011

Recept i massor !

Av Cecilia - 21 december 2011 21:40

Go kväll. Tänkte lägga upp recept på julgodiset jag la upp igår så ni kan göra det också   


KOLA

Ingredienser:

 

3 dl vispgrädde

50 g smör

3 dl ströcker

1,5 dl ljus sirap

1,5 msk vaniljsocker


Gör så här:

Förberedelser och instruktioner: Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast.

Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Smörj den noga med flytande margarin eller smör. Annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien. Ett annat alternativ är att använda ischokladformar istället.

Så här gör du kolan:

Blanda grädde, smör, socker, sirap och vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme ca 5-15 minuter, helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.

När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.

Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har. För att veta när det är klart läs vidare.

Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg och perfekt konsistens tycker jag. Vid 130°C är kolan hård men lite seg i mitten. För att testa vilken konsistens kolan har vid en viss temperatur eller om du inte har någon kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.

OBS! Akta så du inte bränner dig! Om du provsmaker - var ytterst försiktig! Tänk på att temperaturen är över 100°C!

Häll smeten i den smorda formen och låt svalna och stelna i rumstemperatur. Om du använder ischokladformar - häll upp smeten i något som går att hälla från som har handtag så att du inte bränner dig.

Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie.

Lägg kolorna i en burk. Om du använder ischokladformar - lägg smörpapper mellan lagren så de inte kladdar ihop.


receptet kommer ifrån: http://www.recepten.se/recept/graeddkola.html (en riktigt bra hemsida )


ISCHOKLAD

ca 40-50 stycken


200 g mörk eller ljus choklad

75 g kokosfett eller smör

1/2 dl hackade rostade pinjenötter (detta hade inte jag med)

Du behöver formar av aliminium


Ställ formarna tätt på en bricka. (ett tips är att lägga bakplåtspapper under ifall man spiller choklad.)


Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de får färg


Hacka chokladen och lögg den i  en skål tillsammans med fettet. Smält det i ett vattenbad. (antingen i en skål i en kastrull på spisen eller i micron. Gör du det i micron, tänk på att röra om det då och då och har inte på högsta effekt.)


Häll upp chokladsmeten i formarna


Garnera med pinjenötterna.


Egen nougat

ca 500 g


125 g hasselnötter

125 g florsocker

250 g mjölkchoklad


Rosta nötterna i en torr stekpanna. Var försiktig så de inte bränns. Låt nötterna svalna.


Ta bort skalen genom att gnugga mellan händerna eller i en handduk.


Mal nötterna i en mandelkvarn eller mixa dem fint. Blanda ner florsockret.


smält chokladen i ett vattenbad. Låt den svalna något och blanda sedan med nötterna.


WIENERNOUGAT

ca 60 st


100 g flagad mandel

250g nougat

125 g mörk choklad


klä en form ca 20x20 cm med bakplåtspapper, (eller gör en egen med aluminiumfolie)


Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna och låt den svalna.


Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Smält den tillsammans med nougaten. När den har smält helt, rör om ordentligt och blanda i mandeln. häll ner smeten i formen. Låt den stå i minst 3 timmar och steln. Skär den sedan i avlånga bitar. ca 1,5 cm x 3 centimeter. Förvara nougaten i kylskåpet.


KNÄCK

45-50 st


2 dl vispgrädde

2 dl socker

2 dl ljus sirap

1 msk smör

1dl skållad och skalad sötmandel

Du behöver: knäckformar i papper

och gärna en digitaltermometer


Placera knäckformar på en bricka


Häll grädde, sirap och socker i en kastrull. Sätt på medelvärme och låt det koka upp, rör om hela tiden med en träsked, sänk värmen lite så att knäcken lite så att knäcken bubblar lite stillsamt.


Koka tills smeten är 120 grader eller låt knäcken koka i ca 15 minuter. Gör ett knäckprov för att se om den är färdig. (exakt samma som kulprovet som finns beskrivet på kolarecepetet).

När du tycker att smeten är lagom, lyft kastrullen från värmen, tillsätt en matsked smör och rör om.


Häll över knäcksmeten i ett litermått med pip eller en tillbringare som tål värme. Häll knäcken i formarna. Strö över den hackade mandeln och låt dem svalna.

Lägg dem i en burk när de är helt klara. och förvara dem i kylskåpet.


Recepet på ischoklad, nougat, wienernougat och knäck kommer ifrån Boken:

"Julgodis - För små och stora sockerbagare",  Johnnna Westman



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia - 2 mars 2012 18:05

  Fick ett ryck igår och bakade. Tycker det är roligt och avkopplande. dessutom är det så himla gott att äta nybakat. Det blev bröd och kanelbullar igår. Allt har fått höga betyg både av mig och min kära sambo. Det är inte alltid det går vägen s...

Av Cecilia - 1 mars 2012 22:06


  Den senaste tiden har jag haft svårt att svälja tabletter. Var hos läkaren i tisdags igen eftersom mina öron fortfarande inte var bättre efter min avslutade penicillin kur i lördags. fick en omgång till, denna gången antibiotika. En 10 dagars kur...

Av Cecilia - 1 mars 2012 21:47

  I lördags var vi en sväng på Gekås. Det blev en hel del shopping. Hittade en hel del fina linnen. Har varit i stort behov av baslinnen. Linnen att ha under tröjor och toppar eller bara som de är. Köpte tre stycken i olika färger. Dem är jätteskön...

Av Cecilia - 27 februari 2012 19:50

Surfade runt på youtube häromdag och hittade en massa intron till barnprogram som jag kollade på när jag var "liten". Jag blir så glad av att se på vissa av dem. Visst kan man tänka att de är väldigt puttinuttiga och positiva. Men jag tycker det behö...

Av Cecilia - 24 februari 2012 09:11


  Det har hänt en del sen jag sist skrev..   * Tentan är inskickad, den blev inte riktigt klar. Sista frågan blev helt koko. Men jag hoppas att mina andra svar är tillräckligt bra för att få godkänt. Det får vi se om några veckor. Jag är helt ä...

Presentation


Cecilia heter jag. Bor i Ängelholm med min pojkvän och min katt. Pluggar Mångfaldsstudier på högskolan i Malmö. Välkommen att ta del i mitt liv och min vardag.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards